Ifj. Fazekas István

népi iparművész
Fekete kerámia bemutató ház 4181 Nádudvar, Fő út 81.
Telefon: +36 (20) 423-1850 E-mail: fazekas.istvan@feketekeramia.eu

Az általam készített több száz ősi forma a paraszti élet használati tárgyait vonultatja fel. Szeretném az ősi formákat és díszítményeket úgy újra gondolni, hogy a mai háztartásoknak ne csak díszei legyenek, de új funkciót nyerve szerves része lehessen a mindennapjainknak.

A szakma szeretetét édesapámtól örököltem. Folyamatosan zsűriztetem munkáimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál. Több száz zsűrizett munkám között szép számmal megtalálhatók a legmagasabb minősítést jelentő „A” kategóriás termékek. Munkámat 1996-ban „Népi Iparművész” címmel ismerték el. Folyamatosan veszek részt kiállításokon. A számtalan közös és csoportos kiállítás mellett több mint 50 önálló bemutatkozásom volt Magyarországon és határainkon túl is.

Ifj. Fazekas István, népi iparművész

Tárlatok

Néhány a legjelentősebb tárlatok közül: Hajdúszoboszló, Nádudvar, Derecske, Debrecen, Budapest, Tiszaújváros, Kazár, Bad Dürrheim (Németország), Dortmund, Köln, Párizs

Műhelyünk, bemutató házunk folyamatosan látogatható. Megtekinthetőek a cserépkészítés legfontosabb mozzanatai, kipróbálható a korongozás. A családi bemutatóteremben a saját munkák mellett megtalálhatóak a nádudvari fazekasság előző korszakainak alkotásai is. A fazekas termékek mellett a néprajzi gyűjteményünk is megnézhető.

Díjak

Rendszeresen veszek részt a szakma legrangosabb megmérettetésein, melyeken eredményesen szerepelek. Az országos fazekas pályázatokon elért legfontosabb díjaim:

  • Országos fazekas pályázat, 1997. Zalaegerszeg, II. díj
  • Borsodi Fonó fazekas pályázat, 1998. Miskolc, Különdíj
  • XIV. Országos fazekas pályázat, 1999. Kecskemét, I. díj
  • VIII. Alföldi fazekas Triennálé, 2000. Mezőtúr, II. díj
  • XV. Országos fazekas pályázat, 2002. KecskemétvKülöndíj
  • IX. Alföldi fazekas Triennálé, 2004. Karcag, III. díj
  • III. Nemzetközi fazekas fesztivál, 2004. Debrecen, I.díj
  • X. Alföldi fazekas triennálé, 2006. Karcag, II.díj
Nézzen be a Galériánkba!